V osídlení střev hrají významnou roli bakterie mléčného kvašení, mezi něž patří i Bifidobacterium, BB-12® a Lactobacillus GG, LGG®.
(DSM 10140) je přirozený kmen izolovaný z jogurtové kultury v laboratořích největšího evropského výrobce bakteriálních kmenů mléčného kvašení pro potravinářský průmysl, společnosti Chr. Hansen, Dánsko. O jeho technologické vhodnosti svědčí rozmanitost produktů, kde se již vice než 20 let využívá: od jogurtů, zakysaných mléčných nápojů, kojeneckých výživ až po doplňky stravy.
(ATCC 53103) se jmenuje podle svých spoluobjevitelů, profesorů S. Gorbacha a B. Goldina z Bostonské Tufts University. V roce 1985 se identifikoval mezi stovkami jiných laktobacilů na základě svých jedinečných vlastností, které byly patentované.
Lyofilizované* bakterie jsou v přípravku PROBIO-FIX® IMU uloženy v jedinečné polysacharidové matrix pro zachování životaschopnosti kultury, čímž je zajištěna mimořádná stabilita produktu a současně ochrana před působením žaludeční kyseliny.
Kontakt tobolky PROBIO-FIX® IMU s žaludeční kyselinou způsobuje v průběhu 5-15 minut rozpuštění obalu tobolky. Následně dochází ke změně povrchu matrix do formy gelu, který je odolný vůči kyselému prostředí žaludku, a tím chrání v něm uložené bakterie. V prostředí dvanáctníku (pH 6,5) dochází k rozpuštění gelu, rehydrataci lyofilizovaných bakterií a jejich následnému uvolnění do střeva.
*) lyofilizace je šetrná metoda sušení materiálu